zaterdag, mei 13, 2006

4 jaar geleden stond er in de EO visie omroepgids een interview met George. Ik vond het op internet. Hier staat het voor degene die het nog eens wil lezen. Nablijven voor bijbelles Eindelijk weekend! De meeste scholieren van het Comenius College in Leeuwarden (loc. Brandemeer) weten niet hoe snel ze naar elders kunnen. Maar niet iedereen. Een klein clubje tieners gaat vrijwillig (!) naar een bijbelstudie van hun godsdienstleraar George Stavorinus (36). Het recept? Hij heeft geen flauw idee. Daisy „We gaan gewoon lekker zingen en dansen,“ zegt Daisy Hoogendam (13) uit vwo 2. Ze houdt daar wel van. Maar dat is niet alles wat er gebeurt tijdens Jesustalk op vrijdagmiddag. Natuurlijk er is ruimte voor lol en plezier, maar ook voor bezinning. „We lezen met elkaar uit de Bijbel en daar praten we over. Ook bidden we samen.“ Tenslotte krijgen de tieners (meestal ongeveer 10 tot 15 jongeren) een opdracht mee voor de komende week. Daisy: „Bijvoorbeeld tegen iemand zeggen dat Jezus van hem of haar houdt of een boekje over het geloof aan iemand geven of gewoon iets goeds doen voor een ander.“Maar is het dan niet ontzettend moeilijk om over je geloof te praten? „Ach, dat valt wel mee,“ zegt Daisy. „Soms wel, soms niet. Ik praat er op zich best vaak over. Nicolas “ Nicolas Morgan uit 2 havo, vindt het best lastig om steeds te beseffen dat hij in Jezus gelooft. „Als jongens in mijn klas stoer doen, heb ik vaak zin om mee te doen. En dan vergeet je soms dat je sommige dingen niet hoort te doen.“ Weten de meeste klasgenoten van Nicolas dat hij in Jezus gelooft en zo? „Jawel. Ze vinden mij soms ook een heilig boontje. Vandaag nog was er iemand die daar domme grappen over maakte. Ik snap dat wel, sommigen willen gewoon stoer doen. Anderen vinden het juist weer heel tof dat ik geloof.“ Nicolas vindt zichzelf best een vrij type. Dat scheelt. Hij praat makkelijk, of maakt een grapje. Bijvoorbeeld toen zijn klasgenoten zagen dat Nicolas een armband had met de tekst ‘PUSH’ (Pray Until Something Happens). Dat was een stom homo-armbandje, vond een aantal klasgenoten. Nicolas: „Toen heb ik een heel ingewikkeld verhaal gehouden, zodat ze zouden stoppen. Dat werkte wel.“ Jesustalk helpt Nicolas om zijn weg te vinden. „Dat sommige mensen mij plagen met mijn geloof is niet leuk, maar soms maakt het me ook niet uit. Jesustalk gaat altijd over Christus, over God en over geloven. We steunen elkaar, we geloven bijna allemaal bij Jesustalk. Vloeken „Eigenlijk lees ik zelf niet zo vaak uit de Bijbel, maar op Jesustalk doen we dat wel,“ zegt Roelanda van Lohuizen uit 2 havo. „We praten er ook over, dat vind ik leuk. Onze godsdienstleraar is aardig en niet zo streng. Hij is heel eerlijk en dat zie je. Ik kan ook merken dat hij christen is. Als iemand vloekt, dan zegt hij er meteen wat van, op een manier die niet zo beladen is.
George
“ Tieners die op vrijdagmiddag naar een bijbelstudie gaan, zonder gestuurd te worden door hun ouders… hoe is dat toch mogelijk? George Stavorinus (36) - godsdienstleraar en initiator van Jesustalk - heeft geen flauw idee. „Ik denk dat tieners honger hebben om God te leren kennen. En ik wil er gewoon zijn voor tieners en ook écht zijn. Tieners prikken toch wel door vrome praatjes heen, als ze niet zien aan je dat je gelooft en dat dat je iets doet, geloven ze er niets van.“Samen met Robert Colijn (25) van Youth for Christ leidt Stavorinus de club. Hij mag graag zeggen tegen tieners dat hij het zelf ook niet altijd allemaal weet met het geloof, want hij heeft nu eenmaal alle antwoorden niet. „We zijn allemaal op weg met de Here Jezus en ik ben misschien een stukje verder dan zij, maar ik ben óók steeds zoekende over wat God in m’n leven wil.“ Openheid Niet alleen de bijbelstudie staat centraal tijdens Jesustalk, ze nemen eens in de drie weken ook tijd om veel te zingen, te bidden of vragen te stellen. Een kenmerk dat alles overstijgt op de vrijdagmiddag is openheid. „Dat komt omdat ik open ben en omdat tieners open zijn.“ Zo vroeg een jongen laatst: ‘Meneer, is seks echt zo leuk als ze zeggen, of niet?’ „Dan heb je een opening als je het bijvoorbeeld hebt over seksualiteit, of afspraken tijdens je verkering maakt over: hoe ver gaan we. Dan zeg ik altijd: dat moet je niet doen als je heet-ademend naast elkaar ligt, want dan kun je het vergeten.“ „Oké: Het ís niet makkelijk om als tiener christen te zijn tegenwoordig. En inderdaad: velen geloven niet en zullen je belachelijk maken. Stavorinus: „Maar heilig leven is een keuze. En de grootste fout die je kunt maken, is om niét terug te gaan naar God. Ik zeg tegen tieners altijd: ga constant terug naar God, ook dat is een keuze.“

Tieners

Veel mensen doen uiterst negatief over tieners. Stavorinus wordt daar een beetje moe van. „Tieners zouden een spanningsboog hebben van een kwartiertje. Maar als je je boodschap goed verpakt, kunnen ze wel twee uur luisteren. Omdat er zo minderwaardig wordt gedaan over tieners, voélen tieners zich vaak ook niet echt staan. Maar dan zeg ik wel eens: ‘Kijk eens naar David. Om overspel te plegen, vermoordde hij iemand. Hebben jullie deze dingen ook gedaan?’ Dan gniffelen ze vaak een beetje. Dan zeg ik: ‘God kan jullie gebruiken, want God vindt jullie veel waard’. Ik wil kinderen laten zien: uit wat voor nest je ook komt, wat je ook hebt gedaan, bij God mag je een nieuwe start maken.“ Auteur: Ronald Koops

Geen opmerkingen: